Husforbedringer kræver lån…

Vil du godt optage et bedre lån, så er der nogle væsentlige forhold du skal forstå. Indledningsvis, så skal du opdele lån på 2 områder. Skal du ha’ et nyt lån eller vil du forandre et nuværende lån.

Selv om du er revisor, så er det de samme forhold, der har indflydelse på din låneevne. Medmindre du er konge, så er det ren beregning. Det vil sige at låneudbyderen er ligeglad om du fremstår pålidelig eller har evnet at spare op eller leve i fattigdom i 4 år. Der er dermed fastlagt nogle love, som bankerne skal arbejde indenfor. De kan altså ikke på egen hånd vælge at give et udlån, bare fordi du fremstår som en pålidelig person. Uanset om du vil låne til en Audi, KIA eller sågar gysser til ren fritid, så er der nogle forskellige mekanismer du kan trække i.

Vil du gerne låne til en bolig, så er din årsløn kritisk, mens din eksisterende opsparing er mindre afgørende. Hvis du i forvejen bor i hus, så er det din totale kreditværdighed, der er relevant. Du skal have in mente, at låneudbyderen skal have stillet sikkerhed. De krav, som låneudbyderen skal følge, er lavet for at give dig som låntager sikkerhed for, at du ikke bliver insolvent. Hvis du skal låne til forbedringer af boligen, så kan alle danskere låne op til en kvart million kr. hvis du ellers er gældsfri. En bil taber ulig en bolig værdien hurtigt, og så er der mindre sikkerhed for låneudbyderen.

Når du sidder til bankmødet og får et nej af bankmanden, så skal du ikke tage afvisningen, hverken som et personligt angreb eller ultimativt. Andre realkreditinstitutters opfattelse af kravene kan være en smule anderledes, hvilket kan være tungen på vægtskålen. Men du kan også spørge ind til, hvordan du kan forbedre dine sandsynlighed. Skal du for eksempel have en større formue, få anden løn eller skifte til en alternativ lånemetode?

Efter du har fået bevilget lånet, så skal du bare sætte en krussedulle på kontrakten. Men også her skal du være gevaldig årvågen. Læs betingelserne, for der kan være essentielle ting, som du bør stille krav til. Bliv klogere på nyhedsmedier, fx hussynergi.dk eller pol.dk, og læs indhold om hvilke rentegebyrer og tinglysningsafgifter du kan presse banken på når du skal forhandle. Banken tager sig godt betalt for at oprette lånet til dig.

Når lånet er bevilget, skal du have dem på din bankkonto. Der går oftest ikke, ret lang tid. Hvis du har lånt til eksempelvis en motorcykel, så er det essentielt, at du ikke bruger lånet på andre ting end det, der står angivet i kontrakten. I tilfælde af, at du vil købe noget andet bør du have en tillægskontrakt om det.