Julen varer lige til coronakrisen er slut

Vil du gerne have et bedre lån, så er der nogle essentielle forhold du skal forstå. Fremfor alt, så skal du adskille lån på to låne-typer. Vil du have et nyt lån eller vil du omlægge et igangværende lån.

Selvom du er bankdirektør, så er det de samme ting, der påvirker din lånmulighed. Medmindre du er konge, så er det udregning og former. Dvs. at låneudbyderen er ligeglade om du er pålidelig eller har evnet at spare en masse op eller leve i fattigdom i 3 år. Der er via lovgivning fastlagt nogle spilleregler, som låneudbyderne skal navigere inden for. De kan altså ikke vælge at bevilge et udlån, fordi du virker som en robust person. Uanset om du vil låne til en VW, Mercedes eller sågar monetos til ren fritid, så er der nogle forskellige håndtag du kan trække i.

Hvis du vil låne til en bolig, så er din årsindtægt altafgørende, hvorimod din eksisterende opsparing er af mindre betydning. Hvis du i forvejen bor i hus, så er det din samlede låneevne, som er relevant. Du skal tænke på, at låneudbyderen skal have sikkerhed. De retningslinjer, som långiveren skal følge, er lavet for at give dig som låner sikkerhed for, at du ikke låne mere end du kan. Hvis man skal låne til julegaver, så kan alle danskere låne op til 0,25 mio. kr. på deres glatte ansigt. Et køretøj taber forskelligt fra en bolig værdien hurtigt, og så er der mere lånrisiko for långiveren.

Når du sidder til bankmødet og får et afslag af bankrådgiveren, så bør du ikke opfatte afvisningen, hverken personligt eller ultimativt. Andre bankers opfattelse af kravene kan være lidt anderledes, hvilket kan være tungen på vægtskålen. Men du kan også bede om at vide, hvorledes du kan optimere dine lånemuligheder. Skal du f.eks. have en større pose penge, få en lønstigning eller skifte til en alternativ låntype?

Når du har fået bevilget lånet, så skal du bare sætte en krussedulle på kontrakten. Men også her skal du være mega påpasselig. Nærlæs vilkårene, for der kan være centrale ting, du bør forhandle. Læs på nettet, for eksempel eb.dk eller information.dk, og læs historier om hvilke rentegebyrer og tinglysningsafgifter du kan presse priserne på når du forhandler. Banken tager sig nemlig betalt for at stifte lånet til dig. Det er populært sagt dyrt at være fattig. Min svoger fra Nibe fik en formue ved at sælge fra www.badebassin.com og ramte ind i en hedebølge af salg.

Når dit lån er taget, så skal du have dem ind på din Nemkonto. Der går normalt ikke, så lang tid. Hvis du har lånt til f.eks. en campingvogn, er det vigtigt, at du ikke spenderer de lånte penge på andre ting end det, der står skrevet i kontrakten. I så fald bør du have et samtykke om dette.